GTM-5VZHB8B

 

Descriptions

Concept Description


Contextual complexities of the site played a pivotal role in working out the character of the design. The building needed to be slightly introverted while still belonging to the ground it stands on. The brief stated the design to be culturally relevant as the client had a strong cultural and traditional connection. The positions of the temple room, Master bedroom, etc. were worked out as per the specifications of Vaastu. The building was divided into 3 main floor levels and an office space on the Terrace level. The 1 st level at -0.75m level, which can be called as the Stilt level, housed the parking, garden and a small quarters for the housekeeping staff. The stilt needed not to be entirely cut off from the rest of the structure. Hence, the lowering of the stilt below ground level and providing a balcony to the Dining room overlooking the garden below not only facilitated the separation but also visually connected the dining space to the well-manicured garden. At the 2 nd level one enters the building with an elongated foyer followed by the main Living space, Dining, Kitchen and 2 bedrooms. The front façade along the foyer and the living is cladded with concrete blocks that replace the conventional metal safety grills. The entrance foyer is naturally lit by a wall of slits and a skylight above. Light entering through various slits is a regular occurrence in the design. Bedrooms and other private spaces occupy the 3 rd level. The private Living space on this floor gives entry to the 2 bedrooms and overlooks an elongated balcony on the Northern side.

Clients

Project Specifications

Mahadev Residence
Type: Residential
Location: JP Nagar, Bangalore
Project year: 2014
Area: 4300 sqft
Visit project